sugar-free banana bread

sugar-free banana bread 
preparation time: 10 minutes + 40 minutes baking
ingredients (for 6 servings as a dessert/snack):
pastry:
  • 3 (small) ripe bananas
  • 100 ml  oat drink*
  • 8 tbs spelt wholemeal flour
  • 3 handful nuts**
  • 1 tbs coconut oil***, melted
  • 1 tsp cinnamon
optional topping:
  • 1 small banana
  • 1 handful nuts
  • 2 tbs oat drink
  • 1 tsp coconut oil, melted
preparation:
  1. Mix all ingredients for the pastry in a blender and spread out the pastry on a baking pan.
  2. Bake in the oven at 200 degrees (400 F°) for 20 minutes, then remove the bread out of your baking pan, put back in the oven (on a baking tray) and bake for another 20 minutes.
  3. Mix all topping ingredients in a blender and spread out on top of the banana bread slices (wait and let the banana bread cool down first).
*or any other plant-based drink… Water might work as well. 😉
**I used a mix of cashews, almonds, hazelnuts and walnuts… You can choose your favorite ones. 🙂
***You can use rape oil as well if coconut oil is too fancy. 😉
You might have noticed that I avoid to use sugar for my meals. I don’t want to share the message that a completely sugar-free diet is the one and only diet. As always I’d like to empower you to find the right balance for you personally. Anyway I don’t think that we’re depending on sugary ingredients. I guess that eating chocolate, brownies and granola bars on a daily basis is just a habit that you can change – provided that you’re willing to change something.
I lately experienced a lot of „food escalations“ especially when I ate sweet things. When I’m talking about sweet things I’m not talking about processed foods. I’m talking about healthy ingredients like bananas, dates and berries. These are actually healthy but if you eat more of them than you should – no matter of what – your body won’t be thankful… I hope that you’ve already found your balance and enjoy eating without the feeling of missing out on something or feeling restricted. However I’m really thankful for the experiences I’ve made so far because I’m convinced of the fact that everything happens for a reason and that every challenge is an opportunity to grow and become a wiser person.
If  you enjoy this healthy banana bread recipe, please leave a comment or message. I’d be thankful for your support on Facebook/ Instagram/ Pinterest. #foodivity
Enjoy baking and eating this banana bread! 🙂
Bananenbrot – zuckerfrei
Zubereitungszeit: 10 Minuten + 2 Std. Gefrierzeit
Zutaten (für 6 Portionen als Dessert/Snack): 
Teig:
  • 3 (kleine) reife Bananen
  • 100 ml Haferdrink*
  • 8 EL Dinkelvollkornmehl
  • 3 Handvoll Nüsse**
  • 1 EL Kokosöl***, geschmolzen
  • 1 TL Zimt
Optionales Topping:
  • 1 kleine Banane
  • 1 Handvoll Nüsse
  • 2 EL Haferdrink
  • 1 TL Kokosöl, geschmolzen
Zubereitung:
  1. Vermenge alle Zutaten für den Teig in einem Mixer und verteile die Masse in einer Backform.
  2. Backe das Brot im Ofen bei 200 Grad für 20 Minuten, nimm es dann aus der Form, lege es auf ein Backblech und backe es für weitere 20 Minuten.
  3. Vermische alle Zutaten für das Topping in einem Mixer und verteile die Creme auf den Bananenbrotscheiben (warte am besten bis das Bananenbrot abgekühlt ist).
*oder eine andere pflanzliche Milch… Mit Wasser müsste es auch funktionieren. 😉
**Ich habe mich bei einer Nussmischung aus Walnüssen, Mandeln, Cashews und Haselnüssen bedient. Verwende einfach deine Lieblingsnüsse. 🙂
***Du kannst stattdessen auch Rapsöl nehmen, falls du kein Kokosöl verwenden möchtest.
Falls du mir schon länger folgst, hast du sicherlich schon mitbekommen, dass ich in meinen Rezepten auf Zucker verzichte und meist auf die natürliche Süße von Datteln zurückgreife. Es geht mir keinesfalls darum, dich zu einer komplett zuckerfreien Ernährung zu bewegen. Außerdem ist mir bewusst, dass Fruchtzucker auch Zucker ist. Allerdings esse ich Früchte mit bestem Gewissen, da diese viele Vitamine und Nährstoffe enthalten. Ich hoffe du hast bereits eine gute Balance gefunden und genießt dein Essen in vollen Zügen.
Falls dir das Rezept gefällt, freue ich mich sehr über dein Feedback. Gerne darfst du mir natürlich auch Kritik/ Verbesserungsvorschläge äußern. 😉
Ganz liebe Grüße & viel Freude beim Ausprobieren!
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